Zamieszczone przez Arti_r1
czujnik kąta skrętu w octavii II 2.0 TDI
Zwiń
X
-
czujnik kąta skrętu w octavii II 2.0 TDI
witam,
Mam problem w skodzie octavii II 2.0 TDI combi pali mi się żółta lampka kontrolna kierownicy po wizycie na stacji diagnostycznej okazało się że to czujnik skrętu o numerze katalogowym 1KO959654. Zakupiłem taki model i chciałbym go sam wymienić. Może mi ktoś pomóc gdzie ten czujnik się znajduje i jak po kolei wykonywać czynności, aby go wymienić na nowy. Z góry dziękuję za pomoc
-
-
mario19974,
Najpierw przekręcasz kierownicę w lewo i od tyłu śrubokrętem przez otwór w kierownicy wypinasz jeden uchwyt poduchy a potem robisz to samo przekręcając w prawo. Poduchę wypinasz i dalej odkręcasz kierownicę. Lepiej nie włączaj zapłonu bo posieje błędami. Przekręć tylko do odblokowania blokady kierownicy.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Bardzo dziękuje wszystkim za informacje, ale mam zasadę, że zanim coś zacznę robić, chce wiedzieć jak to zrobić, aby nie zepsuć bardziej niż było. Wcześniej miałem Lanosa prosty samochód bez elektroniki i naprawa nie była tak skomplikowana. A w tym aucie wszystko na czujnikach. I to mnie trochę przeraża. Pierwszy raz jestem na tym forum i muszę przyznać, ze jestem mile zaskoczony pomocą w uzyskaniu informacji. Mam jeszcze jedno ostatnie pytanie czy osłony tylne amortyzatorów też wam się obrywają na łączeniu piankowym i jak sobie z tym radzicie. Ja podklejam klejem do mocowania styropianów piankowym i zakładam opaskę termokurczliwą wraz z opaskami metalowymi. Amortyzatory są 3 letnie w pełni sprawne zużyte w 20%. Ale takie coś zdarzyło mi się pierwszy raz. Może ktoś ma inne lepsze metody.
[ Dodano: Sro 10 Paź, 12 20:54 ]
Byłem w garażu i się przyglądałem kierownicy w skodzie. Mam jeszcze jedno pytanie jak zdjąć osłonę górną w kierownicy (tam gdzie znajduje się klakson i poduszka powietrzna) czy to jest zamocowane na zatrzaskach czy trzeba to zdjąć sposobem. Nie chciałbym wyrwać pół kierownicyprzez przypadek. Przepraszam za takie banalne pytania, ale dla mnie to jednak problem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mario19974Amortyzatory są 3 letnie w pełni sprawne zużyte w 20%
mało kto wymienia razem z amorkami łozyska, odboje i osłonyprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
pewnie masz rację. Jednak przed kupnem auto było serwisowane w skodzie w Bydgoszczy więc tam by taką lipę odwalili. Aż mi się wierzyć nie chce. Z danych wynika że wymieniali komplet bo auto było kupione na firmę w której pracuję. Zresztą po roku użytkowania auta też wymienili osłonę. Więc i nowa urywa się na piance. Nie ma reguły. W serwisie mawiają że ten typ tak podobno ma.
[ Dodano: Sro 10 Paź, 12 21:30 ]
kowal 2002,
Dziękuję, za szczegółowe rysunkiteraz jest wszystko jasne. Klucz pożyczę od kolegi z warsztatu podobno ma go. Mam jeszcze pytanie co rozumiesz pod słowem adaptacja.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002bo były pewnie wymieniane same amorki bez osłon
[ Dodano: Sro 10 Paź, 12 21:35 ]
Zamieszczone przez mario19974Więc i nowa urywa się na piance. Nie ma reguły. W serwisie mawiają że ten typ tak podobno ma.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
czujnik ciśnienia G-3
Może mi ktoś jeszcze udzielić informacji w którym miejscu znajduje się od strony kierowcy czujnik uderzeniowy poduszki bocznej w serwisie nazywany czujnikiem ciśnienia [G-3] (poduszki bocznej) o numerze katalogowym 1K0955557B. Czujnik ABS już wymieniłem dzięki informacjom zawartym na forum. Czujnik kąta skrętu też już wiem jak wymienić i zabiorę się do tego tematu w weekend. Ale pozostał jeszcze czujnik ciśnienia. Za pomoc z góry dziękuję.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBw OII jak pisałem wytrzymywały max 60kkm
pierwsza moja którą śmiga teraz Artur ma ponad 210Tkm i osłony nadal są ori
może to problem wersji silnikowej?
czy w 1,9 i 2,0 amorki z tyłu są takie same?
bo przody się różniąprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
piotrek_gdy, tego to nie wiem czy są inne, ale ogólnie w serwisie mówią, że są dobre na 60 tyś km obojętnie do jakiego modelu skody i wtedy może pojawić się wada, niektóre wytrzymują dłużej nawet do 200 tyś jak u znajomego, ale w dużym procencie padają osłony po 60 tyś taka jest smutna prawda, dlatego regeneruję swoim sposobem osłony o ile to możliwe, bo szkoda amortyzatora. 8)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mario19974.... Mam jeszcze pytanie co rozumiesz pod słowem adaptacja.
TUTAJ masz opisaną procedurę przy wykorzystaniu VCDS-a.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
Komentarz